Verwarmen via airconditioning

Rendement

heating-and-coolingVerwarmen met airconditioning? Ja, dat kan. Als een airconditioning wordt voorzien van een warmtepomp, kan deze naast koelen

ook verwarmen. Zo zijn er zijn verschillende winkels die helemaal geen c.v.-installatie meer hebben.

Het klinkt duur, maar is dat ook zo? Dat de energiekosten tegenwoordig erg meevallen en zelfs al snel goedkoper kunnen uitvallen dat het gebruik van een traditionele c.v.-installatie (gas), blijkt uit de volgende vergelijking. De stijging van de prijzen voor gas heeft daar alles mee te maken. Vergelijking energiekosten: verwarming via airco (elektra) of via c.v.-installatie (gas).

Het verwarmen van uw woning kan tegenwoordig goedkoper door het gebruik van airconditioning met een warmtepomp, dan met de traditionele c.v.-ketel.

Eerst moet duidelijk zijn hoe de kosten van het energieverbruik tussen elektra en gas zich verhouden. Daarvoor bepalen we de prijzen van gas en elektra voor een vaste hoeveelheid warmte. In dit voorbeeld wordt uitgegaan van het prijspeil maart 2005 (Consumentenbond
* Elektra: gemiddelde kWh-prijs: € 0,118 (bron consumentengids mrt ’05 profiel 6, veelgebruiker.)
* Elektra: 1 kWh (= 1KJ/s per uur) heeft een warmte-inhoud van 3600\1000 = : 3.6 Mega Joule
* Gas: de gemiddelde gasprijs per m³: € 0,498 (bron consumentengids mrt ’05 profiel 6, veelgebruiker.)
* Gas: 1 m³ heeft een warmte-inhoud van 31,65 Mega Joule
* 1 kWh elektra staat ongeveer gelijk aan 0,114 m³ gas (3,6/31,65)*

* Verbrandingsverliezen in c.v.-ketels etc. niet in de beoordeling meegerekend

Dat betekent dat voor 3,6 mega Joule warmte uit gas en bovengenoemde gasprijs de prijs bepaald kan worden door 0,114 te vermenigvuldigen met € 0,498. ( = € 0,057). En daarmee kan het omslagpunt worden uitgerekend.

Bij een warmterendement van 200% (C.O.P 2,0) zijn de energiekosten in dit vergelijk tussen gas en elektra ongeveer gelijk.

Dat betekent dat u met een airco die een C.O.P-waarde heeft van meer dan 2,0 zuiniger uw ruimte kunt opwarmen dan met een verwarmingsketel. Dat is prachtig, want het wordt alleen maar beter: de meeste airconditioners van A-merken hebben namelijk een hogere een C.O.P-waarde. Het gaat dan om C.O.P.-waardes vanaf 3,5 (rendement 350%). Toshiba heeft zelfs een airco met een C.O.P waarde van boven de 4,5 (rendement 450%).

ISKALL Service Bv - Wilgenhoek 60 - 6903BV - Zevenaar - Tel. 0031 (6)468 77 580 - e-mail: info@iskall.nl